Antti Korhonen on väärässä

Oletko katsonut kohutun videon Antti Korhosen ja oppilaan kohtaamisesta? Sellaisia tilanteita peruskoulussa tulee nykyään alvariinsa. Tilanne on ansa, johon Antti lankeaa.

Opettajat ovat ajojahdin kohteena. Ajojahti kohdistuu opettajiin, jotka eivät nauti "massojen" suosiota. Ne opettajat, joilla tämä suosio on, ovat turvassa. Ajojahti on käytännössä sitä, että oppilaat yrittävät saada opettajan tekemään jotakin sellaista, jonka seurauksena oppilaat voisivat nostaa syytteen.

Peruskoulussa vallitsee viidakon laki. Silti uskallan väittää, että "opettajan valtuuksien lisääminen" eli mahdollisuus käyttää "kohtuullisia voimakeinoja" ei ole ratkaisu vaan pahimmillaan aiheuttaa lisää ongelmia. Tällä hetkellä sääntö on selkeä, älä koske oppilaaseen. Jos tämä sääntö muuttuu, myös oppilaalla kosketuskynnys alenee. Tämä olisi ok, jos jokainen opettaja nostaisi painonnostopenkiltä edes 60 kiloa. Opettajista noin 65 prosenttia on naisia. Vaikka opettajakunta valtaosin huolehtii kunnostaan, heistä ei ole mittelemään voimia 8- tai 9-luokkalaisten körmyjen kanssa.

Tilanteeseen on ratkaisuja. Yksi olisi se, että syytteennostokynnystä nostettaisiin. Se olisi mahdollista esimerkiksi siten, että jos syyte raukeaa ja opettaja vapautetaan niistä, kantaja eli tässä tapauksessa oppilas joutuisi maksamaan opettajalle "kivusta ja särystä" tms.

Ensisijainen ratkaisu on kuitenkin se, että nämä asiat käsitellään koulun seinien sisällä yhdessä vanhempien kanssa. Olen ollut todistamassa opettajakollegan puolesta käräjäoikeudessa vastaanlaisessa anttihakala-tapauksessa ja päällimmäisenä mieleeni jäi se, että miten paljon tuomioistuinlaitoksen aikaa, vaivaa ja tupakkia tällainen typerä pieni juttu voikaan viedä.

Olen opettanut sata vuotta ja erityisesti yläkouluikäisiä. Oppilaistani 90 prosenttia on ollut loistavaa porukkaa. Loput 10 prosenttia ovat olleet upeita nuoria ihmisiä, joilla on ollut kotiasiat solmussa ja sitä tuskaa he ovat purkaneet meihin koulun ns. auktoriteetteihin. Me opettajat olemme siis edustaneet heille niitä turvallisia aikuisia, joiden niskaan on voinut kaataa kaiken sen tuskaisen kuonan, jota esim. häpeä omista vanhemmista on synnyttänyt.

Kommentit

Suositut tekstit